PRESS PHOTOS

PRESS RELEASES

8.6.2020

Drygt 3,600 visningar av Hangö Teaterträffs virtuella festival på Yle Arenan

Årets Hangö Teaterträff tog plats virtuellt på grund av coronapandemin, och den visades som direktsändning på Yle Arenan. Med drygt 3,600 live visningar har festivalen nått många tittare, vilket har gjort festivalen - virtuellt experimentell likt sina föreställningar - väldigt lyckad.

”På distans men tillsammans, det skulle kunna vara Hangö Teaterträffs slogan för 2020. På grund av pandemin har festivalen, som grundar sig på människokontakt, flyttat sig till nätet. Dess konstnärliga innehåll planerades på distans, dess verk letade efter sina former och de förverkligades på virtuella plattformar. Festivaldagen producerades delvis på förhand genom olika slags videosamtal. Trots detta blev festivalen gjord tillsammans och på teaterkonstens villkor. Det var klart för oss att den virtuella festivalen är ett experiment - både festivalen och dess konstnärer är först och främst scenkonstaktörer. Experimentet lönade sig. Det att nutidsteaterverk gjorde debut på Svenska YLE och att festivalsändningen hade flera tusen tittare är ett fantastiskt resultat och public service at its best”, summerar festivalens producent Heidi Backström med konstnärliga rådet, Anni Klein, Tom Rejström och Jonas Welander.

Under festivaldagen fick publiken se tillsammans sex föreställningar av vilka många var virtuellt experimentella verk. Bland föreställningarna var teater 90°s Norppa-live med teater 90°, Glitchers Distant Dildos - Whatever Happened to The Porn Horror Musical? och She She Pops Kanon Remote.

Förutom verken fick publiken njuta av det diskursiva programmet som bestod av två diskussioner, en om teater och teknologi och den andra en slags summering av dagens verk, samt en intervju om medialisering av kvinnokroppen med genusvetaren Salla Aldrin Salskov. Utöver detta hade festivalen också en Foajé på Zoom där man kunde med träff-aspekten i åtanke diskutera festivalen med konstnärer och andra publikmedlemmar. Festivalen avslutades med en virtuell fest som tog plats på YouTube.

Under festivaldagen utdelades också Antonia-priset för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I år vann I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika av DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar WKS priset, som är nämnd efter en av Hangö Teaterträffs grundare, konstnären Antonia Ringbom. Årets jury bestod av danskonstnärer, med motiveringen att ge priset till en föreställning som förespråkar gemenskap och jämställdhet.

Direktsändningen av Hangö Teaterträff 2020 blir kvar på Yle Arenan i 90 dagar, och den går att titta på här: https://arenan.yle.fi/1-50538447

Hangö Teaterträff ordnas nästa gång den 10–13.6.2021 då festivalen firar sitt 30-årsjubileum.

För mera information och intervjuförfrågningar:
Essi Brunberg
Informatör
+358408699466 / media@hangoteatertraff.org

Previous press releases:

Drygt 3,600 visningar av Hangö Teaterträffs virtuella festival på Yle Arenan

I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika av DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar WKS vinner Antonia-priset 2020

De nominerade föreställningarna för Antonia-priset 2020 är…

Hangö Teaterträff 2020 – Programmet är publicerat!

Hangö Teaterträffs fysiska festival ställs in för 2020, virtuella alternativ söks

Närmare 1800 deltagare samlades kring scenkonstens tecken i Hangö

Harlequin av Blaue Frau vinner Antonia-priset 2019

De nominerade föreställningarna för Antonia-priset 2019 är..

Programmet för Hangö Teaterträff 2019 är nu publicerat och biljetterna är till salu!

SAVE THE DATE – Hangö Teaterträff arrangeras för 28de gången 6–9.6.2019!

TeaKs föreställning Weimar – jakten på Zodiaken vinner Antonia-priset 2018

De nominerade föreställningarna för Antonia-priset 2018 är../ 1.6.2018

Kesä alkaa Hangö Teaterträff -festivaalilla / 28.5.2018

Konst och kunskap möts på Hangö Teaterträff 2018 - Programmet är nu publicerat! / 14.5.2018 /

Smakbitar ur årets program släpps under vappen / 27.4.2018